Ons "Estate"-nest

 

Voor ons tweede nest hebben we gekozen voor het thema "Zomer" ("Estate"). De namen van de pups zullen dus allemaal iets met de zomer te maken hebben. Een prachtig seizoen om hun leventje te beginnen, toch ?! 

 

De dekking

 

Eind maart wordt Vici, keurig op schema, loops. Na 3 x progesteron prikken (op 6, 8 en 10 april) krijgen we groen licht : er mag gedekt worden ! Op zondag 11 april reizen we daarom naar Baarlo, waar Sabino samen met Huub en Paula woont. Vici en Sabino vinden elkaar erg leuk ! Op maandag 12 april volgt nog een bezoekje aan Sabino en dan begint het lange wachten ! Al vrij snel heb ik het gevoel dat de dekking succesvol is geweest; Vici steelt namelijk eieren uit het kippenhok. De enige keer dat ik haar dat eerder heb zien doen, was tijdens haar vorige dracht ... Blijkbaar voelt ze zelf goed aan dat ze iets extra's nodig heeft ! Ook is ze enorm kribbig naar Snow en Ayla en extreem knuffelig naar ons. 

Op 10 mei is het dan éindelijk tijd voor de echo, en al bij het eerste echo-beeld is duidelijk dat mijn vermoeden juist was : we zien véél "bolletjes" in haar buik ! De dierenarts denkt zo 8 - 9 pups te tellen, maar dat blijft natuurlijk altijd afwachten. 

 

Zaterdag 22 mei 2021

 

Vici begint al behoorlijk "uit te buiken"; het is duidelijk dat het druk is daarbinnen ! Nog 3 weken te gaan ...

 

Dinsdag 1 juni 2021

 

En Vici groeit, en groeit .... ze eet gelukkig nog steeds goed, al moet er wel iets éxtra lekkers zoals pens of hart doorheen ... maar ze is dan ook hard aan het werk ! Als ik m'n hand op haar buik leg, voel ik de pups bewegen, zo leuk 🥰. Nog even geduld ! 

 

 

Donderdag 3 juni 2021

 

Vandaag waren we (hopelijk !) voor de laatste keer bij de DAP Horst. Voor de tweede Herpes-vaccinatie én het maken van een röntgenfoto. Op die foto zag de dierenarts 9 schedeltjes/ruggegraatjes, dus als alles goed gaat mogen we over een dikke week 9 pups verwelkomen ! 

 

 

De geboorte (9 juni 2021)

 

Dinsdagavond 8 juni gaat Vici voor het eerst voor langere tijd in haar werpkist liggen, maar we verwachten eigenlijk nog niks; ze zit pas op 59 dagen dracht en is nog vrij rustig en ontspannen. Dus we gaan gewoon slapen, om 03.00 uur ´s nachts bij de nachtelijke check is er ook nog weinig aan de hand. Vici wil graag dicht bij ons liggen, maar dat doet ze de laatste weken altijd eigenlijk wel. Dus terug naar bed met het idee dat het nog wel een dag of wat gaat duren. Wat schetst onze verbazing als we woensdagmorgen om 05.30 uur beneden komen : er is zojuist een eerste pup geboren ! De pup is nog kletsnat, dus echt net geboren. Vici is duidelijk blij dat we er zijn : ¨Poe hoe, ik was al bang dat ik hier ALLES alleen moest doen¨ !!

Daarna volgen de pups elkaar in snel tempo op :

 

05.30 uur : pup 1 (een teefje, daarna hebben we pas na de bevalling iedereen gechecked op geslacht)

06.09 uur : pup 2

06.12 uur : pup 3

06.42 uur : pup 4

07.04 uur : pup 5

08.10 uur : pup 6

08.32 uur : pup 7

09.13 uur : pup 8

10.40 uur : pup 9

 

Zo, nu zijn we klaar, wat een prachtige, relaxte bevalling !!

Toch lijkt het alsof Vici verder gaat met persen, en om

 

10.45 uur : pup 10 ???? Huh ? Er zaten er toch 9 in ???

 

Wat een verrassing, een bonuspup, en wat een prachtig tiental heeft onze lieve dame op de wereld  gezet ! Ze is, net als bij haar vorige bevalling, meteen enorm zorgzaam voor haar pups, het is prachtig om te zien ! Wat een oerkracht en wat een topper is Vici toch !!

´S middags, als alles een beetje tot rust is gekomen, ga ik de pups even wat beter bekijken en d.m.v. een gekleurd bandje identificeren. Zo kunnen we de pups goed uit elkaar houden en dagelijks wegen, zodat we weten of iedereen goed groeit. En natuurlijk zijn we benieuwd naar de verdeling heren/dames !

Pup 1 is een dame, leuk ! Pup 2 is een dame, leuk ! Pup 3 is een dame, leuk ! Pup 4 is een dame ... leuk ... Pup 5 is een dame ... oke ... ik begin te twijfelen, ik kijk toch wel goed ??? Dus even ruggespraak met Eline (die via de App natuurlijk weer enorm meeleefde !). Nee, een jongen heeft echt een ¨flubbeltje¨ vlakbij z´n navel. Okee, dat wist ik. Maar voorlopig nog geen flubbeltjes te bekennen. Ik zoek op het oog de grootste pup uit, effe kijken : ja hoor, een flubbeltje !! Ik ben toch niet helemaal gek :-). Dus verder met pup 6, 5 pups hebben nu een bandje. Ik leg nummer 5 met bandje terug in de werpkist, en pak 1 van de 6 pups zonder bandje ... 6 pups zonder bandje ??? Ik had er toch al 5 gehad ?? Even tellen hoor : 1-2-3-4-5 met bandje .... 1-2-3-4-5 .... 6 !!!! zonder bandje ! Vici heeft er dus, 4 uur na bonuspup 10, nog gauw eentje bij geparkeerd. Uiteraard een meisje. 

En zo is ons elftal nu echt compleet ! Duidelijk een dameselftal, want uiteindelijk komen we uit op 9 dames en 2 heren. 

Vici is moe maar voldaan, en wij ook ! 

 

 

Puppy-dagboek

 

Woensdag 9 juni 2021

 

Deze eerste dag bestaat vooral uit bijkomen en veel, heel veel Appen :-). In onze omgeving leefde iedereen enorm mee, bovendien hebben een aantal mensen de bevalling ¨live¨ kunnen volgen via de camera. 

Vici doet het super, eet gelukkig meteen goed (natuurlijk nog steeds alleen de extra lekkere dingen) en wil na enig aandringen wel even naar buiten om te plassen. De andere twee honden houden we nog even uit de buurt, eerst maar ´ns rustig bijkomen ! 

 

De verdeling van de kleurtjes is als volgt : 

 

Pup Neongeel : teefje (452 gram)

Pup Donkergroen : teefje (331 gram)

Pup Lichtrose : teefje (457 gram)

Pup Regenboog : teefje (590 gram)

Pup Neongroen : teefje (509 gram)

Pup Lichtblauw : reutje (630 gram)

Pup Donkerblauw : reutje (522 gram)

Pup Neonrose : teefje (560 gram)

Pup Rood : teefje (528 gram)

Pup Rose/Geel : teefje (500 gram)

Pup Paars : teefje (503 gram)

 

Donderdag 10 juni 2021

 

Genieten, genieten, genieten !!!

 

 

Vrijdag 11 juni 2021

 

Wat doen ze het goed ! Er is één echt piepklein pupje bij (waarschijnlijk de 11e, die het langste "onderweg" geweest is). Deze dame heeft wat extra zorg nodig, omdat ze door haar grote broers en zussen steeds weggeduwd wordt bij het drinken. Dus vaak extra aanleggen en even de rest van het gezin aan de kant houden zodat ze rustig kan drinken en zo wat sterker kan worden. Bij de dierenarts ook maar even een extra vitaminepreparaatje opgehaald als extra "boost". Hopelijk gaat deze extra "TLC" haar helpen ! 

 

Afgezien van dit zorgenkindje komt iedereen netjes aan !

 

Zaterdag 12 juni 2021

 

Vier dagen oud alweer en je ziét ze bijna groeien ! Zelfs pup donkergroen is gelukkig wat aangekomen. 

Vandaag geboorte-aangifte gedaan bij de Raad van Beheer en dus ook de namen doorgegeven. Nu even afwachten of alle namen goedgekeurd worden; er zijn namelijk nogal wat regeltjes aan verbonden ! 

 

 

Dinsdag 15 juni 2021

 

Alweer bijna 1 week, wat gaat het (nu al !) weer snel ! Ze groeien als kool, zelfs zorgenkindje donkergroen ! Het gaat wat langzamer dan bij de rest, maar langzaam komen de grammetjes er toch bij ! Het is ook zo´n dapper klein ding, wringt zich steeds meer tussen haar broers en zussen door om ook ¨aan de tiet¨ te komen ! 

 

De gewichten vandaag : 

 

Pup Neongeel : 715 gram

Pup Donkergroen : 410 gram

Pup Lichtrose : 695 gram

Pup Regenboog : 810 gram

Pup Neongroen : 760 gram

Pup Lichtblauw : 885 gram (dikzak !)

Pup Donkerblauw : 855 gram

Pup Neonrose : 785 gram

Pup Rood : 700 gram

Pup Rose/Geel : 795 gram

Pup Paars : 740 gram

 

Pup paars is momenteel het tweede zorgenkind. Zondagmiddag ontdekte ik 2 wondjes op haar staartje. Dus maandag toch maar even naar de dierenarts om te laten checken. Het was helaas al aan het ontsteken ... dus een klein beetje antibiotica erin en een antibiotica-zalfje mee naar huis. Nu gaat madam elke dag een paar keer in de badedas. Hopelijk zal ze snel herstellen. Waarschijnlijk heeft Vici bij het doorbijten van de navelstreng haar staartje er tussen gehad. Arme pechvogel. 

 

De namen zijn ingediend bij de Raad, en zonder commentaar aangenomen ! De heren en dames zullen in de toekomst officieel door het leven gaan als : 

 

Fidati di me Viaggio Estivo (zomerreis) - besproken

Fidati di me Mattina d´Estate (zomerochtend)

Fidati di me Sera d´Estate (zomeravond)

Fidati di me Brezza Estiva (zomerbriesje) - besproken

Fidati di me Festa Estiva (zomerfeest) - besproken

Fidati di me Luce Estiva (zomerlicht) - besproken

Fidati di me Pioggia Estiva (zomerregen)

Fidati di me Doccia Estiva (zomerbui)

Fidati di me Sentimento Estivo (zomergevoel) - besproken

Fidati di me Sole Estivo (zomerzon)

Fidati di me Amore Estivo (zomerliefde) - besproken

 

Zoals gezegd mogen de toekomstige baasjes uiteraard zelf een mooie roepnaam verzinnen :-). Hebben jullie nog voorkeur voor 1 van de bovenstaande stamboomnamen, laat het dan even weten, dan probeer ik er rekening mee te houden ! 

 

Woensdag 16 juni 2021

 

1 week oud vandaag, dus tijd voor de eerste weekfoto's ! Dat is overigens een behoorlijk intensief klusje met 11 man ! Ik heb de "weegvolgorde" (zie boven) aangehouden, plus zie kleurtje linksboven op de foto 😉

 

 

Ze zijn ook allemaal weer keurig aangekomen, ook pup donkergroen heeft er weer 50 grammetjes bij ten opzichte van gisteren ! 

Morgen even op controle bij de dierenarts met mevrouw paars, voor mij ziet het er al wat beter uit. Ik hoop dat dat ook zo is ! 

 

Vrijdag 18 juni 2021

 

Ze groeien zo hard ! Inmiddels hebben we de eerste 4 kiloknallers (juf regenboog, juf rose/geel en de heren lichtblauw en donkerblauw) ! 

Gisteren had ik wat zorg over juf donkergroen, die maar een schamele 5 grammetjes aangekomen was. Vandaag kreeg ze dus een aantal keer de "Luxe spa-behandeling" : even alleen bij Vici "aan de tiet", zonder opdringerige broers en zussen die haar aan de kant beuken. Dat had gelukkig meteen effect : vandaag was ze 60 gram aangekomen, even veel als de meeste andere pups ! Ze is nog steeds maar de helft in gewicht vergeleken met de rest van het gezin, maar dat maakt niet uit ! Als ze maar groeit ! 

Ook "staartje", oftewel juf paars, doet het goed. De wondjes zijn mooi aan het genezen, voor de zekerheid heeft de dierenarts haar gisteren nog wat antibiotica gegeven. 

Ze hebben - net als wij allemaal - last van de warmte, en maken dan ook graag gebruik van de koelmat die ik in de werpkist gelegd heb. 

Had ik al gezegd dat ze zó lekker ruiken ??

 

 

Zaterdag 19 juni 2021

 

 

Woensdag 23 juni 2021

 

Twee weken oud vandaag, dus tijd voor de weekfoto's :

 

 

Inmiddels hebben ze allemaal de oogjes open en dat maakt ze nóg schattiger ! Het tijgeren begint ook langzaam te veranderen in lopen, al gaat dat nog heel wiebelig. Vici is steeds vaker uit de werpkist, maar komt wel heel plichtsgetrouw ieder uur een tijdje terug voor de melkvoorziening.

Juf paars d'r staartje is mooi hersteld, vandaag viel het korstje eraf en daaronder zit een prachtig nieuw huidje. Een zorg minder ! Ook kleine juffrouw donkergroen verraste ons vandaag positief : 90 gram aangekomen sinds gisteren (meestal maar 40/50 gram per dag). 

 

De gewichten nu : 

 

Pup Neongeel : 1275 gram

Pup Donkergroen : 765 gram

Pup Lichtrose : 1210 gram

Pup Regenboog : 1400 gram

Pup Neongroen : 1235 gram

Pup Lichtblauw : 1465 gram 

Pup Donkerblauw : 1405 gram

Pup Neonrose : 1285 gram

Pup Rood : 1125 gram

Pup Rose/Geel : 1520 gram (!!)

Pup Paars : 1275 gram

 

Dat wil dus zeggen dat juffrouw rose/geel haar twee broers gepasseerd heeft in gewicht ! 

 

Zondag 27 juni 2021

 

Groeien - slapen - drinken - groeien - slapen .... en door ! 

Juf groen heeft vandaag de kilogrens bereikt 🥳

De rest allemaal tussen de 1300 - 1800 gram !

 

 

 

Woensdag 30 juni 2021

 

Drie weken alweer, dus weer het moment voor de weekfoto's ! Op het "blaadje" blijven ze niet meer liggen, dus dat hebben we verruild voor een schapenvachtje 😁. 

 

 

Ook de gewichten gaan gestaag omhoog : 

 

Pup Neongeel : 1815 gram

Pup Donkergroen : 1165 gram

Pup Lichtrose : 1870 gram

Pup Regenboog : 1840 gram

Pup Neongroen : 1785 gram

Pup Lichtblauw : 2035 gram 

Pup Donkerblauw : 1890 gram

Pup Neonrose : 1875 gram

Pup Rood : 1425 gram

Pup Rose/Geel : 2160 gram

Pup Paars : 1815 gram

 

En verder .... is het vooral geniéten !! 

 

 

 

Dinsdag 6 juli 2021

 

Gisteren was een spannende dag voor het grut : ze gingen op kamers ! Aangezien de plasjes steeds groter worden, en we langzamerhand ook willen gaan overschakelen op vaste voeding, waren ze in de huiskamer niet echt meer te handhaven :-). Dus - volgens planning - hebben we in de serre het vervolgverblijf opgebouwd : de werpkist staat nu in een puppyren, zodat de bewegingsruimte voor de dames en heren wat groter is geworden, en (niet onbelangrijk) ze dicht bij de deur naar buiten zitten. Als de weersomstandigheden (eindelijk ...) wat beter gaan worden, kunnen we zo langzaam gaan beginnen met de zindelijksheidstraining. Het begin daarmee is gemaakt door een "WC" in de ren te zetten, waarop ze hopelijk na verloop van tijd hun behoefte gaan doen. 

Alle veranderingen werden met enig protest ontvangen, zowel van Vici als van haar pups. De pups vinden het natuurlijk spannend, zo'n eerste grote verhuizing, en Vici heeft het vooral erg druk met Snow en Ayla uit de buurt van haar kroost te houden. De andere twee kunnen wat makkelijker in de buurt komen nu (uiteraard wel buiten de puppyren) en dat geeft nog wat onrust bij ons moedertje. Maar uit ervaring weten we dat dit binnen enkele dagen helemaal goed komt. Het is ook een mooie manier voor iedereen om zo - op veilige afstand - vast een beetje aan elkaar te wennen ! 

 

 

Dinsdag 13 juli 2021

 

De berichtgeving via de website loopt even achter; simpelweg omdat het behoorlijk druk is met alle bezoek en natuurlijk de zorg voor ons elftal ! Inmiddels is er van alles veranderd; ze komen al regelmatig buiten én ze zijn over op vaste voeding. Vici heeft het toch maar mooi bijna 5 weken volgehouden om in haar eentje voor haar 11 kinders te zorgen ! Zo trots op ons moedertje ! 

De dames en heren doen het allemaal prima ! Genieten volop van het buiten zijn en durven steeds meer ! 4 a 5 keer per dag wordt de maaltijd geserveerd (een mix van puppymelk, puppybrok en Royal Canin puppymousse) en die gaat er prima in. Daarnaast is Vici meestal ook nog wel bereid om haar kinders van een toetje te voorzien, al worden de pups wel door haar gewaarschuwd als het drinken wat wild gaat; ze hebben immers behoorlijke tandjes inmiddels ! 

Ayla wordt inmiddels redelijk getolereerd in de buurt van de pups en geniet daar volop van ! Ze weet alleen niet zo goed wat ze leuker vindt : voor de pups zorgen of ermee spelen. Snow houdt nog steeds gepaste afstand, op instructie van Vici ! 

De plasjes en poepjes vinden steeds meer plaats op de wc en uiteraard ook al buiten. Gaat goed ! De weekfoto's van 4 weken hadden jullie nog regoed, dus die staan hieronder. Morgen alweer de 5-weken foto én de rayonmedewerker van de Raad van Beheer komt morgen om de pups te chippen en DNA af te nemen. Dus (alweer ...) een drukke dag ! 

 

 

 

Woensdag 21 juli 2021

 

De berichtgeving loopt hopeloos achter hier 😊. Door het vele pupbezoek, het op de hoogte houden van de toekomstige baasjes en uiteraard het verzorgen van de pups neemt zo'n beetje al mijn tijd in beslag ... het bijwerken van de website schiet er dan al gauw bij in ! 

Vandaag is het stel 6 weken oud. De weekfoto's nog niet gemaakt; die komen morgen. Wel gewogen, de gewichten variëren van 3,2 kg van onze dappere kleine dame donkerģroen tot ruim 5 kg van meneer lichtblauw ! 

Morgen gaan we met het hele stel naar de dierenarts voor de eerste vaccinatie ! 

 

Zondag 26 juli 2021

 

De weekfoto's, we zijn alweer bijna toe aan de volgende serie ☺, maar ze mogen hier niet ontbreken natuurlijk ! 

 

 

Afgelopen donderdag gingen we ook met het hele stel naar de dierenarts. In twee ploegen, omdat we er geen 11 in één keer in de bench gepropt kregen. Ik had vooraf alle gegevens aangeleverd bij de assistente, dus de paspoortjes lagen al keurig ingevuld klaar. Even de medische check-up : oogjes en oortjes schoon, hartje luisteren en kijken of de naveltjes mooi ingedroogd en bij de heren de balletjes ingedaald zijn. Ze kregen allemaal een dikke tien met een griffel ! We kregen van de dierenarts nog een compliment over hoe gezond, wel doorvoed en sociaal de pups zijn ! Altijd leuk om te horen ! Daarna nog even de chip controleren en de 1e vaccinatie erin, en we konden weer op weg naar huis. Wat een ervaringen weer : het eerste autoritje, de eerste keer in de bench, en de eerste keer in een vreemde omgeving. De rest van de dag heeft het stel dus ook voor pampus gelegen ! 

 

 

En de gewichten op 6 weken : 

 

Pup Neongeel : 5000 gram

Pup Donkergroen : 3205 gram

Pup Lichtrose : 4340 gram

Pup Regenboog : 5285 gram

Pup Neongroen : 4700 gram

Pup Lichtblauw : 5465 gram 

Pup Donkerblauw : 4570 gram

Pup Neonrose : 5235 gram

Pup Rood : 4410 gram

Pup Rose/Geel : 4935 gram

Pup Paars : 4710 gram

 

Dinsdag 27 juli 2021

 

 

Donderdag 29 juli 2021

 

Vandaag stond er weer iets spannends op het programma : een heuse fotoshoot ! Samen met het hele stel, fotograaf Lotte (www.foscofotografie.nl) en een serie helpende handen vertrokken we naar het bos waar Lotte onze jongens en meiden op de gevoelige plaat heeft vastgelegd. We kunnen niet wáchten op het resultaat ! 

Het was in ieder geval een enerverende maar érg leuke en komische avond ! 

 

 

Zondag 1 augustus 2021

 

Langzaam gaan we ons voorbereiden op het afscheid van onze makkertjes ... vrijdag vertrekt de eerste, zaterdag nummer 2 en 3 ... gelukkig gaan de vertrekken geleidelijk aan, zodat Vici én wij kunnen wennen aan een steeds leger nest ... 

Gelukkig blijft Bo, meneer lichtblauw, nog tot eind september, waarna hij (hopelijk samen met ons) zal afreizen naar zijn nieuwe thuis in Strömsund, Zweden.

Verder doen ze het gelukkig allemaal nog steeds prima ! De derde ontworming zorgde voor wat gevoelige buikjes, maar gelukkig zijn we dat ook weer goed te boven gekomen. Nog even genieten van het hele stel compleet ! 

 

Woensdag 11 augustus 2021

 

En toen was de grote uittocht zomaar begonnen ! Vanaf afgelopen vrijdag zijn er al 5 pups (neonrose, neongeel, paars, neongroen en lichtrose). Morgen volgt het - voor ons lastigste 😊 - volgende afscheid : van ons kleine Fortuintje, oftewel Fortuna. Gelukkig krijgt zij geen 5-sterren-, maar een 6-sterrenthuis bij Nicole en Jo (en Bacchus 😃). 

 

 

Zaterdag 23 oktober 2021

 

Afgelopen week vertrok dan echt de laatste pup : Senza (Fidati di me Sole Estivo) is vertrokken naar Myrte en David in Solberg, Zweden. Twee weken daarvóór brachten we Bo (Fidati di me Viaggio Estivo) in een práchtige reis naar Tom en Inge in Strömsund, Zweden. Heel bijzonder om hem daar af te kunnen leveren ! 

De berichten van de nieuwe baasjes zijn goed; iedereen geniet volop van zijn/haar nieuwe huisgenoot ! Fijn om te horen !