Een Maremma is een tamelijk zeldzame verschijning in Nederland en het kan natuurlijk zijn, dat u graag een dergelijke hond wilt, maar dat er op korte termijn geen pups verwacht worden, of dat u niet wilt wachten tot er pups zijn. Importeren is dan een optie. Wij zijn graag bereid om u te adviseren waar u wel of beter niet een Maremma kunt aanschaffen, maar bedenkt u wel het volgende:

  • In Nederland moeten fokkers en pups aan bepaalde eisen voldoen (zie fokreglement). Er is GEEN ENKELE Italiaanse fokker die aan deze eisen zou kunnen voldoen of voldoet.
  • Afstammingscontrole is niet standaard in Italië. In Nederland weet u 100% zeker dat de ouders op de stamboom correct zijn, aangezien dit met behulp van DNA gecontroleerd wordt.
  • Gezondheidsonderzoeken (controle op heup- en elleboogdysplasie) zijn niet verplicht in Italië en worden vaak, zo niet meestal nagelaten, of niet vermeld.
  • Lijnteelt en inteelt (niet meer toegestaan in Nederland) zijn tot 1 september 2023 nog toegestaan en erg gebruikelijk in Italië. De kans op erfelijke ziektes is groter naarmate een hond meer ingeteeld is.
  • Pups mogen de grens over als ze een rabiësenting hebben gehad. Deze kan pas met 12 weken worden gegeven en daarna moet u nog 3 weken wachten. Pups zijn dus sowieso minstens 15 weken oud, waardoor ze een deel socialisatie missen.
  • Italianen socialiseren hun honden anders dan wij gewend zijn (als ze al bewust aan socialisatie doen). Maar Maremma pups worden zeker niet standaard meegenomen naar de stad, winkelcentrum of supermarkt, en het zou dus goed kunnen dat uw pup niet veel gewend is op dat gebied en dus angstiger is. Leren aan de lijn lopen, wennen aan onbekende geluiden en situaties zult u dus vanaf 15 weken zelf moeten doen.
  • Ook het importeren van een oudere hond (vaak via stichtingen of rescue organisaties) raden wij af. Zeker bij dit grote, sterke en intelligente ras is het belangrijk om te weten dat een hond een goede basis heeft, zowel qua voorouders, gezondheid als opvoeding. Hier ontbreekt het bij deze honden vaak aan, wat na verloop van tijd problemen kan opleveren.