Verzorging

 

Natuurlijk heeft een Maremma - net als elke andere hond - aandacht en verzorging nodig. Zijn prachtige witte vacht vraagt in principe echter niet zoveel tijd en aandacht als je zou verwachten bij een langharige hond. Bovendien zijn Maremma's voorzien van een Teflon laagje 😁 waardoor ze bijna zelfreinigend zijn. Het is al regelmatig voorgekomen dat onze honden er dusdanig uitzagen dat je dacht  : "dit komt nóóit meer goed", en een uurtje later zijn ze vanzelf weer wit ! 

Doordat ze 2 x per jaar ruien (er is een leuk gezegde daarover : "een Maremma verhaart slechts 2 x per jaar; 6 maanden in de zomer en 6 maanden in de winter" 😁), is het wel belangrijk om ze vooral tijdens de ruiperiode goed te borstelen. Na de winter verliezen ze hun dikke ondervacht en deze zal uitgeborsteld moeten worden. In het najaar verhaart de hond nog een keer, maar minder dan in het voorjaar.

Een Maremma mag u nooit scheren ! De dubbele vacht heeft een isolerende werking : in de winter wordt de kou hierdoor buiten gehouden en in de zomer wordt de warmte afgestoten. 

Op deze afbeelding is heel duidelijk de isolerende werking van de dubbele vacht te zien. 

 

 

We hebben voor onze honden een waterblazer gekocht en vinden dat ideaal. Na een wandeling even droogblazen en ze zijn weer als nieuw ! We hebben ze als pup alledrie al laten wennen aan de waterblazer en ze véchten er bij wijze van spreken om "wie het eerst mag" ! 

 

Vaak krijgen we de vraag : "Welke borstel of kam kan ik het beste aanschaffen" ? Daarom hier even een overzichtje van de borstels die wij in gebruik hebben voor onze eigen honden : 

 

Een slickerborstel

 

Deze gebruiken we voor het gewone "dagelijkse onderhoud". Met deze borstel wordt voornamelijk de "buitenkant" van de hond aangepakt. Loszittende haren worden weggehaald en loszittend vuil wordt weggeborsteld, bovendien vinden de meeste honden dit een heerlijke massage !

 

Een ondervachtborstel/herdershark

 

Deze borstel is erg fijn om loszittende ondervacht (met name aan het einde van de winter bij de overgang van wintervacht naar zomervacht) ter verwijderen. Als je deze loszittende onderwol niet uitborstelt kunnen er enorme "matten" ontstaan waar je hond erg veel last van kan hebben ! 

 

 

Een klittenkam

 

Deze klittenkam moet met beleid gebruikt worden ! Hij snijdt als het ware de klitten los. Deze kam moet dus alleen gebruikt worden bij vastzittende klitten die niet op de normale manier uitgeborsteld kunnen worden (met name achter de oren en in de "broek" van de hond). 

 

 

 

 

Over voeding kunnen boeken geschreven worden, maar dat doen wij hier niet. Er zijn voor- en tegenstanders van het voeren van brokken, KVV (kant-en-klaar vers vlees) of BARF ("bones and raw food" of ook wel "biologically appropriate raw food" genoemd) en wij vinden het belangrijk om iedereen daarin in zijn waarde te laten. Verdiep uzelf in de mogelijkheden en kies dan wat bij u en bij uw hond past. Op voerwijzer staat veel nutige informatie over hondenvoer, interessant om 'ns door te lezen ! 

Wij voeren onze honden een goede brok, en verdelen dit over 3 maaltijden per dag. Daarnaast krijgen ze regelmatig vers vlees (houdbare worsten).